Botox Uygulamaları
Deri Yaşlanması Nedir?
Deri yaşlanmasının en önemli klinik özelliği kırışıklıktır. Deride zaman içerisinde kollajen, hyaluronik asit ve elastin azalmasına bağlı hacim kaybı ve doğal deri incelmesi görülür. Bu dermal atrofi süreci, güneş maruziyeti ve sigara gibi dış faktörlerin etkisi ile hızlanır. Ayrıca hiperdinamik yani çok kullanılan yüz kasları görünür çizgi ve kırışıklıkların oluşumuna katkıda bulunur. Başlangıçta çizgi ve kırışıklıklar, kızma ve gülme gibi aktif yüz ifadeleri sırasında görülür. Bunlar dinamik çizgiler olarak bilinir. Belli bir süre sonra bu çizgiler dinlenme halinde de görülen statik yani kalıcı çizgilere dönüşür.
Ürünler
Glabellar bölge kasları için FDA iki botulinum toksin serotip A ürününü onaylamıştır. Bu ürünler onabotulinmumtoksinA (OBTX) (Botox Allergan, Inc, Irvine, CA) ve abobotulinumtoksinA (Dysport Medicis İlaç Şirketi, Scottsdale, AZ).
- Kontraindikasyonlar ( Yapılmaması Gereken Durumlar)
- Gebelik veya emzirme
- Tedavi alanında aktif infeksiyon (örnek; herpes simpleks, püstüler akne, selülit)
- Hipertrofik veya keloidal skar dokusu
- Kanama bozukluğu (trombositopeni, antikoagülan kullanımı)
- Yara iyileşmesinde bozukluk (immünsupresyona bağlı)
- Deri atrofisi
- Tedavi alanında aktif dermatoz (psoriasis, ekzema)
- Botulinum toksin bileşenlerine karşı duyarlılık veya alerji
- AbabotulinumtoksinA ürünleri ile süt allerjisi
- Tedavi alanında büyük kas güçsüzlüğü (polio, Bell paralizisi)
- Nöromusküler hastalıklar
- Tedavi öncesinde tedavi alanındaki kası aktif olarak kasamama
- Son 6 ay içerisinde göz veya göz cerrahisi yapılmış olma (LASİK, blefaroplasti)
- Nöromusküler iletiyi inhibe eden ve botulinum toksin etkilerini arttıran ilaçlar
- Kontrolsüz sistemik durumlar
- Kusursuz yüz ifadesine ihtiyaç duyan kişiler (aktörler, sanatçılar)
Avantajları
Kısa tedavi süresinde teknik olarak basit bir yöntem
Güvenli ve etkili, özellikle üst yüz bölgesinde
Yüksek hasta memnuniyeti
Dezavantajları
Tekrarlayan uygulamalarla kümülatif etkiye rağmen diğer kozmetik uygulamalara göre kısa süreli etki
botox nedir
Sonuçlar ve Takip
Botox tedavisinden 2-3 gün sonra tedavi kasların işlevinde kısmi kayıp, 1-2 hafta sonra ise maksimum kayıp yaşanır. Etkiler, en iyi dinamik çizgilerin tedavisinde belirgindir. Statik çizgiler daha yavaş yanıt verir ve birkaç ardışık tedavi ile veya eşlik eden minimal invazif estetik müdaheleler (dermal dolgu) ve yeniden şekillendirme işlemleri ile daha iyi sonuçlar elde edilebilir.
Eğer istenen kas işlev kaybı elde edilmemişse, işlemden 2 hafta sonra düzeltme yapılabilir. Botulinum toksin rötuş dozu hedef kastaki artık kas işlevine göre değişir.
Botox tedavisinin sonuçları yüzün alt kısmında hemen göze çarpmaz, yüzün üst kısmında ise daha dramatik değişiklikler gözlenir. Alt yüzde istenen estetik etki için ağızda minimal veya daha fazla fonksiyonel değişiklik görülebilir.
Etkilenen alandaki kas fonksiyonu uygulanan doza, uygulama alanına ve hastanın fizyolojisine göre 4-6 ay sonra geri döner. Tedavi edilen bölgedeki kaslar tekrar kasılmaya başladığında yüz çizgileri eski haline dönmeden bir sonraki uygulamanın yapılması önerilir.
Birden Fazla Yüz Alanında Botuilinum Toksin Tedavisi
Yüzün üst üçte birinde yapılan botilinum toksin tedavisi, yüzün alt kısmının tedavisi ile tek vizitte güvenli ve kolay bir şekilde kombine edilebilir.
Gerçek bilgiye ulaşarak doğru kararlar verilmesini sağlamak amacıyla Botox uygulamaları ile ilgili mitlere gelin hep beraber bakalım,
Botoxun Endikasyonları (Onaylandığı Durumlar )
Botox 18-65 yaşlar arasında orta ve şiddetli dinamik glabellar ( kaş arası bölgesi ) çatık kaş çizgileri olan erişkinlerde FDA tarafından geçici tedavi olarak onaylandı (2002).
Botox primer aksiller hiperhidoz ( aşırı terleme ) geçici tedavisinde FDA tarafından onaylandı (2004)
Diğer FDA onaylı indikasyonları: blefarospazm ( gözün istemsiz şekilde çok sayıda kırpılması ) (1989), strabismus (1989), kraniyal sinir VII bozuklukları (1989), servikal distoni (2000), üst ekstremite spastisitesi (2010), kronik migren profilaksisi (2010).
Diğer kozmetik kullanımları: Üst ve alt yüz, boyun ve göğüs kırışıklıklarını azaltma, yüzde lifting işlemi ve yüz asimetrilerini düzeltme.
1- Botox yılan zehiri midir?
Hayır. Botox bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.
2- Botox güvenli midir?
Evet. Botox, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ve dünyada 70’ten fazla ülkede onaylı, 2000’in üzerinde bilimsel çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yıldır kullanılmaktadır. Her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir.
3- Botox uygulamasının etki süresi kaç aydır?
BOTOX etkisi hastadan hastaya ve uygulanan doza bağlı değişiklik gösterebilir, etki süresi ortalama 4-6 aydır. İlacın etkisi, enjeksiyondan 2-3 gün sonra belirmeye başlar, 1-2 haftada tam olarak ortaya çıkar.
4- Botox tekrarlandıkça, etkinliği azalır mı?
Teorik olarak Botoxa karşı antikor gelişme olasılığı mümkün olsa da, yüz estetik uygulamalarında şimdiye kadar Botoxa karşı gelişmiş ve klinik etkinliği azaltıcı herhangi bir antikor gelişimi saptanmamıştır.
5- Botoxun üretim sürecinde değişiklik yapıldığı için etki eskisi kadar uzun sürmüyor mu?
Botoxun üretim sürecinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Uzun yıllardır aynı standartlarda, FDA ve Avrupa İlaç Dairesi kriterlerine uygun yüksek teknolojili üretim yapılmaktadır.
6- Botox uygulaması ağrılı mıdır?
Bu uygulama öncesinde lokal anestezik krem ile uygulama bölgesi uyuşturulur, böylece enjeksiyon oldukça ağrısızdır.
7- Botox uygulaması sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Uygulama sonrasında cildinizde geçici hassasiyet, şişkinlik veya morarma olabilir, fakat bu durum sosyal hayatınıza dönmenizi engellemez. 12 saat makyaj yapılmamalı, 2 hafta direkt güneş ışığı, hamam, sauna, solaryum, buhar banyosu, sıcak duş gibi sıcak ortamlardan kaçınılmalıdır.
8- Botox uygulandığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor, doğru mu?
Hayır, bu doğru değildir. Bu hekimin kontrolünde ve hastanın talebi ile gerçekleşen bir uygulamadır. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile hem kırışıklıkların giderilip hem de mimiklerin kullanılması mümkündür.
9- Botox uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?
Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner.
10- Botox ve dermal dolgular aynı amaç için mi kullanılır?
Botox dinamik, dermal dolgular ise statik ( yerleşmiş ) kırışıklık ve yüz şekillendirme için kullanılır. Etki mekanizmaları ve uygulama alanları birbirinden farklıdır. Bir hastanın hem Botox hem dermal dolgu uygulamasına ihtiyacı olabilir. Dermal dolgular doğal bir madde olan hyalüronik asitten oluşmaktadır.
11- Botox dudaklarda kullanılır mı?
Hayır. Botox dinamik kırışıklarda kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için dermal dolgu maddeleri kullanılmaktadır.
12- Botox enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür
Hayır, bu mümün değildir. Botox, doktor tarafından kas içerisine enjekte edilen ve dinamik kırışıklıkları etkin şekilde gideren bir tedavidir. Kremler ise cildi besleme, nemlendirme, güneşten koruma ve çok hafif yüzeyel kırışıklıkları giderme işlevlerini yerine getirir.
13- Botox uygulaması nerede yaptırılır?
Bu uygulamayı yetkili ve tecrübeli bir tıp doktoru yapabilir. Tıp doktoru olmayan kişilerin bu enjeksiyonu yapması yasal değildir.
Botox Bodrum, Botox Bodrum Fiyatları, Botox Dolgu Bodrum, Botox Yapan Yerler Bodrum, En İyi Botox Bodrum, Botox Yapan Doktorlar Bodrum, Bodrum En İyi Botox için bizi arayın.